Ringen zijn er in vele soorten en maten... Er zijn olympische ringen, trouwringen, boksringen en bijvoorbeeld ringen van Saturnus! Maar wij doen in steenuilenringen. Lichte aluminium ringen van 7mm breed met een indrukwekkende en unieke cijferreeks erop.

Wij bevestigen deze ringen aan steenuilpootjes, van zowel jonge als volwassen steenuilen.

Je kunt je afvragen waarom je het die uiltjes lastig maakt met ringen, maar het staat allemaal in dienst van de uiltjes zelf, ze zijn immers een bedreigde vogelsoort. Met het aanbrengen van een ring maak je het uiltje traceerbaar en dat is belangrijk om zicht te krijgen op het gedrag en leefwijze. Voorbeelden van zaken die onderzocht worden zijn: blijven ze als paar bij elkaar, waar gaan de jongen naartoe en hoe oud worden steenuiltjes eigenlijk?

De gegevens die we verzamelen worden dan ook doorgestuurd naar de instanties die zich bezighouden met wetenschappelijk onderzoek.

Is het alleen maar wetenschap?

Nee, zeker niet! Steenuilen hebben en beschermen op je erf is interessant en leuk.
Een ringsessie van jonge uilen is voor jong en oud mooi en boeiend en geeft een band met “jouw” uiltjes. Geen wonder dat iedere erfbewoner weer hoopt op jonge uiltjes om dat ringen weer mee te kunnen maken!

Tot slot: het ringen van vogels en dus ook van steenuilen mag niet zomaar.
Na een leerperiode in de praktijk, gevolgd door een examen mag je met toestemming en een machtiging van het Vogeltrekstation aan de slag en voldoe je aan de Wet Natuurbescherming (art. 3.38).