Alweer een jaar voorbij. We kijken terug...

Het jaar 2017 ligt al weer even achter ons, maar we kunnen toch terugkijken op een jaar waarin behoorlijk wat werk is verzet door onze vrijwilligers.

Om te beginnen hebben we alle adressen in het voorjaar bezocht om te controleren of er bewoning was geweest in de wintermaanden.
Daarna hebben we de bezette kasten aangevuld met de kasten die vorig jaar bewoning hadden en waar in de voorjaarsronde geen bewoning leek te zijn. Totaal kwamen we op 32 bezette kasten. In totaal zijn daarin 112 eieren gelegd. Er gaat altijd een aantal legsels mis door wisselende omstandigheden. Al met al hebben we uiteindelijk 70 van de 76 steenuilpullen kunnen ringen. Zoals met jonge dieren wel vaker gebeurt, hebben we er na het ringen al weer 13 moeten afmelden in Griel (de databank van het Vogeltrekstation), omdat we meldingen kregen van dood gevonden uiltjes.

In bovenstaand overzicht is alles nog eens op een rij gezet, samen met de gegevens van de Oelenwappers Zutphen die actief zijn in Cortenoever en van het IVN Oost Veluwezoom die actief zijn in o.a. Leuvenheim en een strook langs het Apeldoorns kanaal en een deel van Hall.

We hebben natuurlijk weer kasten opgehangen na de najaars-schoonmaak ronde.

Natuurlijk troffen we ook weer kasten met aan andere bewoners dan waar de kasten eigenlijk voor opgehangen zijn, zoals kasten met walnootdoppen, eikels of kersenpitten. Ook nestjes jonge koolmezen, jonge spreeuwen en zelfs een hoornaarsnest.

Maar vergeet ook niet het succes van vier kasten met vijf pullen, waarvan er drie ver boven het streefgewicht zaten. Al staat daar dan weer een ander vijf- pullen nest tegenover waar er al vier dood zijn teruggevonden, deze zaten aan de onderkant van de groeicurve.

Op een andere locatie troffen we een grote zomereik die voor 80% was leeggevreten door de eikenblad processierups. Toch zijn daar drie pullen geringd en met succes uitgevlogen.